De “Vlaamse blogosfeer”: uit angst voor commentaar

Alhoewel ik sinds 2004 bijna onafgebroken online berichten publiceer (eerdere avonturen op fora niet meegerekend), ben ik ‘pas’ in februari begonnen met echt bloggen in februari 2007. Eerst met Talk of the Town, en in april met Ecce Homo.

Ik ben geen blogosfeer- of webwatcher. Soms kom ik toevallig op iets nieuws, maar ik scan het (Vlaamse) weblandschap niet zoals Appelogen, Om ter saaist of Bart van Netlash* op zoek naar leuke dingetjes. Ik sta niet in de MetaTale Top 100, de De Standaard Top 20 en ben nog nooit naar een Bwards-meeting geweest.

Vlaamse blogosfeer

Ik tikte Vlaamse blogosfeer eens in Google in, en kwam terecht op een bericht van Terloops. “Vlaamse blogs hinken achterop”, klinkt het daar. We hebben geen waakhondblogs, het ruime publiek kent de blogs niet en de kwaliteit is niet altijd het me dat.

Tja, er zullen wel tal van verklaringen voor zijn. Een kleine taal, niet genoeg stof om fulltime en professioneel te bloggen. We hebben ook niet die cultuur om politici te outen over allerlei onderwerpen. Waarom? Uit schroom, omdat we meer respect hebben voor privacy? Omdat we schrik hebben voor processen? Sommigen roepen inderdaad snel laster en eerroof. Nochtans is men in de VS veel meer trial happy dan hier, en daar heb je wél tal van politieke waakhondpblogs.

Niet au sérieux

Probleem is dat Vlaamse buiten ‘het wereldje’ niet au sérieux worden genomen. Wanneer komt het publiek in contact met blogs? Via de klassieke media. Genre “blablabla, stelt Justine Henin op haar blog”.

Politici en ook veel bedrijfs- en organisatieleiders zien blogs als kleine broertjes. Zo las ik bij Luc Van Braekel (LVB.net):

Tijdens de drink achteraf komt Jef Valkeniers op mij toegelopen. ‘Ha, gij zijt den diejen die mijn uitspraak over Koning Boudewijn in de gazet gekregen heeft!’ Waarop ik bij mezelf de bedenking maak: ja, zo denken politici anno 2007 nog altijd over weblogs: geen medium op zich, maar een middel om in de gazetten, de échte media, te geraken.

De harde realiteit. ‘Op papier’ of ‘op video’ of ‘in de ether’ is precies meer waard. Omdat het eens verspreid of uitgezonden, niet meer te veranderen is? Terwijl je online entries kan blijven aanpassen. Misschien kunnen we nog niet om met interactiviteit. Eigenlijk kunnen we niet om met kritiek, want daar komt het op neer.

Ondergewaardeerd

Dus. Ja, blogs worden ondergewaardeerd. Ze doden zelfs humor, de snoodaards. En dat uit angst voor commentaar. Is dit geen vicieuze cirkel? Als niemand ervoor gaat, zal de (Vlaamse) blogosfeer nooit sterk genoeg zijn om anderen te lokken, waardoor het wel geloofwaardigheid zal verkrijgen.

*In Jobat Magazine maakt Bart zich sterk binnen de 5 minuten in de mot te hebben als er iets over Netlash wordt geschreven. Wel beste Bart, heb je deze post gezien?

14 reacties

Opgeslagen onder Bloggen, Internet, Media, Vlaanderen

14 Reacties op “De “Vlaamse blogosfeer”: uit angst voor commentaar

 1. Die post op onze weblog over gayid.eu die je hier vermeld, is nog altijd de meest bekeken post op onze weblog, ook al staat het al een half jaar op het net. Het interesseert velen wel (het wordt ook nog dagelijks opgezocht via google) en op zich vallen de reacties nog wel mee: we zijn nog niet aangeklaagd voor laster en eerroof, ons leven werd nog niet bedreigd, en de reacties zijn best wel onderbouwd. Er zijn er die ons gelijk geven, anderen beweren het tegendeel. De waarheid zal zoals altijd wel ergens in het midden liggen zeker?

 2. Inderdaad, jullie bericht valt het nog mee. Maar er bestaan andere voorbeelden en geruchten, al dan niet met de nodige grammen zout te nemen.

  Maar dat de discussie wel lééft, bewijst jullie statistiekjes. Ook mijn berichten over GAYiD en LNM worden dagelijks nog bekeken. Op het WJNH-forum bestaat of bestond een topic hierover. Ook merk je bij andere gaysites grote voorzichtigheid wanneer over GAYiD/LNM wordt geschreven. De schrik zit erin…

  In andere zaken zijn er al wel potentiële rechtzaken geweest, maar dat vertel ik wel eens bij pot en pint. Want bloggen moet ergens nog wel leuk blijven 😉

 3. Ik zat deze morgen in vergadering 😉

 4. Dat gebeurt wel eens ja 🙂

 5. De meeste so-called bloggers zijn egotrippers en dikke-nekken waar ik niets mee te maken wil hebben. Ik versta het trouwens niet dat iemand zich interesseert in het leven of in de mening van iemand waar je geen enkele link mee hebt.

  Dat ze het een cultuur op zich noemen ok, maar dat blogs tegenwoordig als een belangrijk medium worden geacht, dat zelfs reclame-mensen zich erop storten, en het blad ClickX voor hun westrijd vooral kijkt naar de populariteit en niet naar de inhoud en schrijfstijl, het bewijst maar dat de Vlaamse “blogosfeer” eigenlijk grote zever is.

  (Ooit schreef ik eens over de “blogosphere” maar veranderde die titel omdat ik mijn twijfels had over de spelling, en meteen kreeg ik een commentaar van de tot zichzelf uitgeroepen blogjournalist Luc Van Braekel (who the hell?) waarom ik dat had veranderd… Zo zie je maar wat een leven sommigen van hen leiden)

  Voor mij is een blog ofwel :
  – waar je over jezelf schrijft en niets anders
  – waar je je eigen mening zegt, zonder de intentie daarmee hits te willen scoren of dingen over te nemen
  – een gespecialiseerde blog

 6. Ohja dat over GayID.
  Negatieve reclame is ook reclame

 7. Lees eens dit (http://www.knack.be/nieuws/belgie/ontsnapping-topgangster-nordin-benallal/site72-section24-article9320.html) artikel van Knack en vervolgens de commentaar. Wat sommige mensen er uitflappen tart gewoon elke verbeelding. Ik ben dus erg blij dat die de weg naar het bloggen nog niet gevonden hebben. En ik zou zeggen: houden zo. :-))

 8. @ Sven (1)

  Mja, de ‘gevestigde blogosfeer’ is wel een incrowd ja, maar dat heb je evengoed bij WJNH, bijvoorbeeld he. Ik denk dat het gewoon menselijk is.

 9. @ Sven (2)

  Zo is dat, maar soms is het aberrant hoe er snel wordt gedreigd. Lees eens http://www.gaybelgium.be/content/EEZyFpkFlFhVSzAuSh.shtml, de update in het vet. OK, recht van afbbeelding is nogal absoluut, en maar goed ook, maar het toont hoe vijandig de sfeer soms is. Ik kan je nog verhalen vertellen, maar zoas ik tegen Bert zei: bij pot & pint 🙂

 10. @ Walter

  Oh ja, en op http://www.hln.be is het meestal nog erger 😛

  Ik bedoel eigenlijk niet zozeer commentaar van lezers, maar de angst voor comentaar vanwege de bedrijfsleiders, voorzitters, managers, directeurs. Er zou eens negatief commentaar kunnen komen over hun product.

 11. Hoe wordt Dresen daar afgeschilderd? En waar zijn de aanwijzingen? ’t Is ook nog eens een concurrent…

  Da’s een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.

  Ik denk niet dat dit de definitie is van waakhond, maar van hond.

 12. … smilie vergeten :-)))

 13. … smilie vergeten :-)))

 14. Pingback: Promo via het net: Vlaamse blogosfeer sluit hiv uit, niet wie seropositief is « Talk of the Town

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s